Luieren of to-dolijst afwerken: hoe je een vrije dag het best kunt besteden om weer op te laden

Naast 5 dagen werk, reistijd en slaap houden wij toch nog steeds 42 (!) uur vrije tijd over per week. Tijd om te herstellen. Maar hoe deel je het beste je vrije dagen in om weer op te laden van werk? Met luieren, actief zijn, iets onalledaags doen of een to-dolijstje afvinken? In ieder geval moeten we onbereikbaar zijn van onze collega’s, aldus Marti Huijer, hoogleraar publieksfilosofie. Juist in een tijd waarin privé en werk door elkaar lopen.

Misschien herken je het wel: je hebt eindelijk een vrije dag en zit vol ideeën met hoe je die dag gaat besteden. Eindelijk die klusjes in huis doen, je oma bezoeken, winkelen of dat ene boek lezen. Maar aan het eind van de dag blijk je bar weinig van je to-dolijst te kunnen afstrepen. Is dat erg? En – belangrijker – hoe kun je een vrije dag nu het beste besteden om weer op te laden voor je werk?

Vraag je iemand: heb je elke week zeven uur de tijd om te trainen voor een marathon? Dan zegt bijna iedereen ‘nee’, zegt de Amerikaanse tijdmanagementexpert Laura Vanderkam in haar ruim 9 miljoen keer bekeken Ted-talk. Maar gaat je cv-ketel stuk en is de kelder volgelopen met water, dan kun je ineens wél zeven uur vinden om de troep op te ruimen, een loodgieter te regelen en die te begeleiden.

Volgens Vanderkam moeten we dan ook stoppen met zeggen dat we nergens tijd voor hebben, want we hebben genoeg vrije tijd. Een week heeft 168 uur, dus zelfs als je 60 uur werkt, twee uur reistijd hebt per dag en elke nacht acht uur slaapt, heb je nog steeds 42 uur vrije tijd over per week. Soortgelijke gegevens komen ook naar voren in het rapport De sociale staat van Nederland van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Daaruit blijkt dat we gemiddeld 44 uur per week vrij te besteden hebben.

Tijd is een keuze, is dan ook het motto van Vanderkam. ‘Zeggen dat je ergens geen tijd voor hebt, betekent eigenlijk: het is geen prioriteit.’ We zouden onze vrije tijd meer moeten zien als een cv-ketel, adviseert ze. Bedenk wat voor jou prioriteit heeft of wat jij het belangrijkste vindt en richt op die manier je vrije uren in. 

Lees hier het hele artikel

Auteur: Madelon Meester 12 november 2019, 12:00
Bron: De Volkskrant
Beeld: Archief Claudie de Cleen